Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles en de Universiteit van Oslo hebben de meest geschikte plek op Mars geïdentificeerd voor de zoektocht naar leven, waar het zeer waarschijnlijk is om de overblijfselen van levende organismen te vinden. Dit staat in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.
Planetologen hebben aangetoond dat ongeveer drie miljard jaar geleden, toen de krater Jezero gevuld was met water, zich op de bodem lagen sedimenten vormden van het materiaal dat de rivier erin deed stromen. Vergelijkbare processen vinden plaats op aarde. Toen het meer opdroogde en de sedimenten werden geërodeerd, werden geologische kenmerken gevormd aan het oppervlak, zoals gedetecteerd door de Perseverance rover.
Tussen mei en december 2022 onderzocht de rover de westelijke delta van de rivier die in de krater stroomt, met behulp van de RIMFAX (Radar Imager for Mars’ subsurface experiment) om rotsen in de buurt van Cape Nookshak te bestuderen. Er werden twee verschillende perioden van sedimentvorming geïdentificeerd, die plaatsvonden tussen twee perioden van erosie.